Het lijstje met argumenten om in bitcoin te beleggen is de laatste weken weer iets gekrompen.
Cryptofanaten wijzen er graag op dat de prijs van een bitcoin heftig mag bewegen. De munten zouden hun waarde bewijzen als de paniek op financiële markten uitbreekt. In tegenstelling tot euro’s, dollars en yens kunnen centrale bankiers geen bitcoins bijdrukken. Het “ digitale goud” blijft schaars en gewild omdat algoritmes slechts beperkte groei in munten toestaan, zo was het adagium.
De coronapandemie legt nu bloot dat de realiteit anders is. In crisistijd heeft een bitcoin meer weg van een aandeel dan van goud. Sterker, sinds begin februari daalde bitcoin met bijna 30 procent tegenover circa 22 procent voor de S&P index, de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS.
Echt goud bood wel enige bescherming met een licht positief rendement over dezelfde twee maanden.
Lage correlatie
De theorie dat bitcoins schokdempers kunnen aanbrengen in – meer traditionele – beleggingsportefeuilles met bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed werd juist in de laatste jaren steeds breder omarmd.
Daar was enige aanleiding toe. Doordat bitcoin(rendementen) weinig samenhang hebben met andere financiële activa werkt het toevoegen van de digitale munt dempend op de volatiliteit van de hele portefeuille.
De samenhang tussen twee beleggingen kan worden becijferd met een zogeheten correlatiegetal dat tussen de min 1 – de beleggingen zijn exact tegengesteld aan elkaar – en de plus 1 – perfecte samenhang – beweegt.
Sinds 2010 lag het gemiddelde correlatiegetal tussen de bitcoin en de S&P nagenoeg nul. Kortom: op het oog zit er geen enkel verband tussen de twee soorten beleggingen.
Maar dat de correlatie geen statisch getal is, blijkt afgelopen weken. De correlatie schoot deze weken de lucht in tot een hoogtepunt van 0,6 – een getal dat nog nooit werd gezien sinds de eerste (serieuze) bitcointransactie in 2010.
De correlatie tussen bitcoin en zo een beetje alle andere Westerse beurzen – bijvoorbeeld de Nederlandse, Britse en Italiaanse hoofdindexen – lag in de laatste weken structureel boven de 0,5, zo laat een analyse van Bloomberg zien.
Eerlijk is eerlijk: ook de correlatie tussen het echte edelmetaal en aandelen liep op. Maar dit getal ligt nog steeds onder de 0,2.
Gammel
De conclusie is dat de bitcoin als schokdemper het slechtst werkt op het moment dat een belegger dit het meeste nodig heeft.
Bij misère op financiële markten krijgen de meest risicovolle activa de hardste klappen vanwege de hoogste uitstroom. De huidige crisis legt bloot dat bitcoin in de categorie hoog risico valt.
Bitcoin is kapotte airbag in crisistijd
Bron: Bloomberg. De correlatie is doorlopend berekend over een periode van 60 handelsdagen